Afvalstoffenbelasting.
Home > Afvalstoffenbelasting

Afvalstoffenbelasting.

Op 1 januari 2015 wordt er een afvalstoffenbelasting ingevoerd op restafval van 13 euro per ton. Dit geldt voor zowel het storten als voor het verbranden van restafval. Deze afvalstoffenbelasting heeft direct impact op uw afvalkosten wanneer u restafval produceert.

Wat is restafval?

Restafval is afval wat overblijft wat niet meer gerecycled kan worden. Deze afvalstroom heeft als eindbestemming de verbrandingsoven, waar het afval wordt omgezet in energie. Nu blijkt in de praktijk dat het hedendaagse restafval nog veel recyclebare afvalstromen / grondstoffen bevat, zoals bijvoorbeeld kunststoffen, papier/karton en hout. De overheid heeft middels het landelijke afvalbeheer plan richtlijnen opgesteld voor bedrijven waarin staat dat bedrijven verplicht zijn alle afvalstoffen te scheiden, gescheiden dienen te houden en gescheiden dienen af te geven, tenzij dat redelijkerwijs niet van hen kan worden gevergd. Helaas worden deze richtlijnen niet gehaald.

Waarom wordt deze afvalstoffenbelasting ingevoerd?

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil afvalstoffen belasting invoeren om het VANG-beleid kracht bij te zetten. Met het programma Van Afval Naar Grondstof wil het kabinet streven naar een 100 procent circulaire economie. De afvalstoffenbelasting moet dus bedrijven en gemeenten er toe doen zetten om al het afval aan de bron te scheiden. De overheid heeft als doelstelling om binnen tien jaar de hoeveelheid huishoudelijk- en bedrijfsafval, dat gestort of verbrand wordt, te halveren. Dit alles om te voorkomen dat er bruikbare afvalstromen / grondstoffen verloren gaan.

Wat betekenen de wijzigingen voor uw bedrijf?

De verwerking van restafval wordt door deze afvalstoffenbelasting 10 tot 20 procent duurder. Produceert u veel restafval dan zal deze belasting flink impact hebben op uw afvalkosten. Het is daarom nog belangrijker geworden om uw afval goed te scheiden naar monostromen (stromen die goedkoper zijn of zelfs geld opleveren), hoe minder restafval u produceert hoe minder afvalkosten. Tijd dus om uw afval te analyseren, waar in uw bedrijfsproces komen welke afvalstoffen vrij en in welke hoeveelheid. Inzicht in uw afval wordt zeer belangrijk.

Wat kan uw bedrijf nog meer doen om te besparen op de afvalkosten?

U kunt naast het scheiden ook op meerdere gebieden besparen op uw afvalkosten, denk ik hier bij aan preventie, beter vullen en/of comprimeren en besparen op uw factuur. Het besparen op uw factuur is ook een belangrijke op dit moment. Meer tips vindt u via Besparen op afvalkosten.

Elke afvalinzamelaar zal op zijn manier de afvalstoffenbelasting doorvoeren in de tarieven voor het nieuwe jaar. Ook daar kunnen grote verschillen ontstaan. Daarom is het goed om naast het goed scheiden van uw afval, uw afvalcontract te herzien met uw huidige afvalinzamelaar. Er is veel winst te behalen in het verlagen van uw afvalkosten door te gaan shoppen bij meerdere afvalinzamelaars. Zit u al jaren bij dezelfde afvalinzamelaar dan betaald u al snel 20 tot 30 procent te veel. Via Afvalplaza.nl kunt u gratis, geheel vrijblijvend en anoniem prijzen en afvalinzamelaars met elkaar vergelijken.

 

Plaats nu direct een opdracht voor het inzamelen van uw afval en bespaar. Opdracht plaatsen

 


 

Om Afvalplaza optimaal te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Door de website te gebruiken ga je akkoord met ons cookiebeleid. Sluiten